CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

1 Απρ 2008

Οικοσυνείδηση

Mια φορά κι έναν καιρό (κάπου μεταξύ 1.800.000.000 με 3.000.000.000 χρόνια πριν) όταν η Γη είχε ήδη μερικώς ρευστοποιηθεί μέσω απώλειας θερμότητας δι' ακτινoβολίας από το εξωτερικό της και μερικώς δι' αδιαβατικής διαστολής, η μαμά της είπε -"gaey schluffen" (Γοτθική "καληνύχτα"), της έδωσε μπισκοτάκι, η Γη αποχωρίστηκε και πήγε για ύπνο.
Κοιμήθηκε βαθιά (αν αφαιρέσουμε μια στιγμή στα 1755 όταν ένας Γερμαναράς που λεγότανε Καντ έκανε του κόσμου την φασαρία παλεύοντας να βρει πώς δημιουργήθηκε ο ήλιος) και δεν ξύπνησε μέχρι μια Παρασκευή, το 1963, οπότε -κατά τις τέσσερις το πρωί, μια σκατένια ώρα που κάνει μόνο για αυτοκτονίες- συνειδητοποίησε ότι δυσκολευόταν ν' ανασάνει.
-"Καφ, καφ" είπε, σαρώνοντας τα μισά νησιά Τρομπριάν κι ό,τι άλλο βρισκόταν ανατολικά της Ιάβας. Γύρισε να κοιτάξει τι τη ξύπνησε κι είδε πως ήταν η Ολονύκτια Ταινιοθήκη του Καναλιού 11, σκηνές από ένα φιλμ με τη Μαρία Μοντέζ (Η Γυναίκα Κόμπρα, 1944) να τα βάζει μ' ένα γερασμένο αρχιπεριπολικό καβάλα σε κάτι Μέρκιουρυ του '55 με καταπονημένες φάτσες που καίγανε νευροτονωτικά χάπια.
Η Γη περίμενε να ξημερώσει κι έπιασε να παρατηρεί ένα γύρω. Οπου κοίταγε τα ποτάμια μύριζαν σαν τα πεταμένα λίπη στις Στρατιωτικές κουζίνες, οι λόφοι είχαν απογυμνωθεί γιατί χρειαζόταν ο χώρος για να στριμωχτούν τα Αμερικάνικα Ξύλινα Κλουβιά με την υδραυλική εγκατάσταση, τα νερά τά 'χανε στραγγίσει, τις κοιλάδες τις είχανε τσιμεντοστρώσει, φέρνοντας στη Γη ένα πολύ ενοχλητικό συναίσθημα ασφυξίας, τα πουλιά κελαηδούσαν φάλτσα και τα χοντροβατράχια ακούγονταν σαν τον Εντυ Κάντορ, για τον οποίο, πάντως, η Γη δεν νιαζόταν ιδιαίτερα. Κι αποπάνω, το φώς έκανε τα μάτια της Γης να πονάνε.
Ολα μοιάζαν γκρίζα κι άραχνα.
-"Δικέ μου", είπε η Γη με βουκολική απλότητα "τούτα δε μου αρέσουνε πάρα πολύ" κι έτσι άρχισε ν' αντιδρά.
Πρώτος πήγε ένας μαλλιαρός δευτεροετής του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Μίτσιγκαν ο οποίος, την ώρα που διαδήλωνε μπροστά σ' ένα βενζινάδικο της Τέξακο μ' ένα πλακάτ που έλεγε ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ, έφαγε μια σοκολάτα Πάουερ Χάουζ και πέταξε το περιτύλιγμα στον υπόνομο.
Η Γη άνοιξε και τον κατάπιε.
Η επόμενη κίνηση ήταν ενάντια σε πενήντα έξι χιλιάδες οπαδούς των Γκρην Μπέυ Πάκερς που σέρνονταν σα σκουλήκι με χίλιους τροχούς προς το Στάδιο Λαμπώ, όπου τα Κρο-Μανιόν είδωλά τους θα τους έδιναν την ευχαρίστηση να απολαύσουν ένα καλό σακάτεμα σε χέρια και πόδια των Αγίων της Νέας Ορλεάνης. Bήχοντας από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, η Γη έστειλε ένα κύμα λάβας να ξεχυθεί από τον διπλανό λόφο και να κατρακυλήσει κοχλακίζοντας πάνω στις γραμμές των αυτοκινήτων, όπου στερεοποιήθηκε στη στιγμή σε θαυμάσιο ελεύθερο γλυπτό με τριάντα χιλιάδες αυτοκίνητα στολισμένα με πενηνταέξι χιλιάδες τηγανισμένους οπαδούς, σε δέσιμο από ζεστή πέτρα.
Η επόμενη κίνηση έγινε ενάντια στην Χορωδία της Εκκλησίας των Μορμόνων, που είχε συγκεντρωθεί στο Χόλυγουντ Μπόουλ, μπροστά σ' ένα κοπάδι με μια φωνή από Ανθρώπους Του Χριστού. Τραγουδούσαν το "Σώστε Τα Παιδιά" της Λώρα Νάιρο όταν η Γη προκάλεσε εκτροπή επτά υπογείων ποταμών και μετέτρεψε το αμφιθέατρο στην δέκατη τρίτη σε μέγεθος φυσική λίμνη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ακολούθησαν με αυξανόμενο ρυθμό επιθέσεις εναντίον διακεκριμένων προσωπικοτήτων. Εβδομήντα χιλιάδες τόννοι μισοκαμμένα σκουπίδια από χωματερές που σκέπαζαν γραφικά τοπία καταπλάκωσαν τον δήμαρχο του Σικάγου, Ρίτσαρντ Ντέιλυ. Κεραυνοί χτύπαγαν για είκοσι λεπτά το γραφείο του Ραλφ Νέιντορ στην Ουάσινγκτον. Το σπίτι της Μπάρμπαρα Στρέιζαντ στο Μανχάτταν χάθηκε ξαφνικά σ' ένα απύθμενο πηγάδι που χασμουριόταν καταμεσίς στη γειτονιά με τα κτίρια της μόδας του πενήντα. Το ντο της πάνω από το ψηλό ντο ακουγόταν για ώρες. Απομακρυνόμενο.
Ηφαίστεια καταστρέψανε τα διϋλιστήρια, τις δεξαμενές, τα κτίρια διοίκησης και τα γραφεία της Στάνταρ Όιλ στο Μανχάταν, στο Οχάιο, στο Νιου Τζέρσεϋ, στην Νέα Υόρκη, στην Πενσυλβανία, στην Καλιφόρνια, στο Τέχας και στο Ροντ Αιλαντ. Το Ροντ 'Αιλαντ μάλλον της μπήκε στη μύτη, γιατί το αφάνισε ολοκληρωτικά. Τελικά, όταν το "mene, mene tekel" (mene, mene, tekel Upharsin (Δανιήλ,ε' 25): μανή, θεκέλ, φάρες. Τούτο το σύγκριμα του ρήματος. μανή, εμέτρησεν ο Θεός την βασιλεία σου κι επλήρωσεν αυτήν. Θεκέλ, εστάθη εν ζυγώ και ευρέθη υστερούσα. Φάρες, διήρηται η βασιλεία σου και εδόθη Μήδοις και Πέρσαις), γράφτηκε με τεράστια γράμματα από φλόγες στο Μεγάλο Τευτονικό Δάσος, ο κόσμος άρχισε να πιάνει το νόημα.
Τα αυτοκίνητα καταργήθηκαν. Ολες οι γραμμές παραγωγής κόπηκαν. Τα συντηρητικά εξαφανίστηκαν από τα φαγητά. Οι φώκιες αφέθηκαν στην ησυχία τους. Στην Νέα Ζηλανδία εντοπίσθηκε μια οικογένεια από άλκες και μάλλον τα πηγαίνανε μια χαρά, ευχαριστώ. Και στο Λοχ Νες, το ερπετό βγήκε επιτέλους στην επιφάνεια και πήρε βαθειά ανάσα. Από κείνη τη μέρα ως τούτη, ποτέ δεν ξαναφάνηκε μολυσματική πανάδα στον ουρανό, η Γη ησύχασε, σίγουρη πως ο 'Ανθρωπος έμαθε το μάθημά του και δε θα ξανάκανε κακά στη ίδια του τη φωλιά και γι' αυτό σήμερα η Εθνική Εταιρεία Εμφυσήματος κήρυξε διάλυση.
Τώρα, δεν είναι ωραία ιστορία τούτη.
Και, να γαμηθείς εσύ.
__________________________________________________

Ηarlan Ellison
"Ecowareness" (1974)
Μετάφραση: Γιώργος Γούλας


Για την φίλη Αμελί
και την ιδέα που είχε και μου άρεσε...........αααααααααα.....και μην ξεχνιόμαστε.....
Καλό μήνα!!!!!!!!!!!!!

12 ειχαν κατι να πουν:

Δινονόη είπε...

Για οικοσυνειδηση δεν ξερω πολλα πραγματα, αλλα το τραγουδι καταπληκτικο.

Λου είπε...

Καλημερα Δινονοη.....Οικοσυνειδηση....ή...ατομικη ενοχη απεναντι στο περιβαλλον?
το τραγουδακι υπαρχει στα ημερολογια της Λενας Πλατωνος....ειναι μια ρωσικη ρομαντζα και τραγουδα η Βικτωρια Μποζικ....μου αρεσε οταν το πρωτοακουσα και θελησα να σας το δωρισω.
Καλη μερα και Καλο μηνα.........

Prince Of The City είπε...

Sehr Gut!

Λου είπε...

Καλησπερα και καλο μηνα Gothangel!!!!!!!!

Laplace είπε...

καλο μηνα Λου μου!πως εισαι?

Λου είπε...

Καλημερα Ρομποτακο και καλο μηνα.....καλα ειμαι, αν και κουρασμενη....βλεπεις βαρδια νυχτερινη.....!!!!

Lorelei Am Rhein είπε...

Καλημέρα, Λου!
Καλό μήνα!
Μακάρι να αποκτήσουμε
οικοσυνείδηση.
Όλα θα γίνουν καλύτερα.

Πολύ όμορφο το κομμάτι,
πράγματι!

Λου είπε...

Καλο μηνα κι απο μενα Lucy....εχουμε χασει τη μπαλα.....στο τριπακι του οτι για να αποκτησουμε κατι πρεπει να πληρωσουμε.....κι ομως....οι συνειδηση και η ευαισθησια ειναι δωρεαν....στο χερι του καθενα μας να τις αποκτησουμε.
Την καλημερα μου!

Leigh-Cheri είπε...

Δεν ξέρεις πόσες φορές, όταν ακούω για τυφώνες και κατακλυσμούς κι άλλα τέτοια, εύχομαι να σαρώσουν τα πάντα! Αλλά δες που κι αυτοί ακόμα χτυπάνε συνήθως όπου υπάρχει φτώχεια και ταλαιπωρία αντί να πάει και να χτυπήσει όλους αυτούς τους κλέφτες με τις βίλες και τα πολυτελή αυτοκίνητα που χειρίζονται και τις τύχες μας κι εκμεταλλεύονται και το οικοσύστημα όπως γουστάρουν.
Anyway, ωραίο ποστ λου μου.

Λου είπε...

Καλησπερα Φενια....το εγκλημα στη φυση δεν εχει ταξη.....οι κακοι ειναι λιγοι...ναι μεν προκαλουν μεγαλη ζημια...το θεμα ειναι τι γινεται με μας τους πολλους...η οικοσυνειδηση αποτελει πλεον επαναστατικη διαδικασια και ως τετοια θα γεννηθει απο την μαζα.....εκει ανηκω κι εγω.....γιατι εκει παραμονευει περισσοτερο και ο κινδυνος.....οι πλουσιοι και οι ισχυροι σε μας πρεπει να λογοδοτησουν....
Σ' ευχαριστω που περασες....
Απο καρδιας ενα γεματο και ζεστο διημερο.

amelie είπε...

λου, μ αρεσε παρα μα παρα πολυ το ποστ σου... και με χαροποιησε ιδιατερα η συμμετοχη σου! φιλια

Λου είπε...

Καλησπερα Αμελακι.....χαιρομαι που σου αρεσε το ποστ μου.....μα θα μπορουσα να σου αρνηθω?
Να ΄σαι καλα και μη χανεσαι.......